La 18 mai 1878, un englez emigrat un America, pe numele sau Roberto Chesebrough, a brevetat acolo numele de marca "vaselina", caruia atunci nu i-a dat nimeni vreo importanta. Numele provenea dintr-o combinatie a cuvantului german Wasser, care inseamna "apa", si cuvantul grecesc etayon, cu semnificatia de "ulei de masline".
De atunci, vaselina a capatat o raspandire nesperata, iar intrebuintarile ei multiple se adreseaza mai multor domenii, conform medpulse.ru.
Protejeaza sanatatea
Vaselina este inregistrata ca medicament. Se foloseste ca pomada pentru iritatii usoare ale pielii, ca emolient pentru pielea uscata, pentru prevenirea unor crapaturi cutanate (de exempu pe buze sau in zona anusului), preventiv atunci cand pielea va fi expusa intemperiilor, indeosebi vantului.
Vaselina intra in componentele mai multor medicamente, majoritatea pentru tratamentele epidermei. Produsul are avantajul ca, aplicat extern, nu este absorbit de sange.
Se mai foloseste, in lipsa altor preparate farmaceutice, pentru usurarea usturimilor in cazul unor rani usoare sau arsuri, pana cand bolnavul se va prezenta la medic in vederea primirii tratamentului adecvat.
In tehnica
Vaselina este folosita atat in stare solida, cat si ca ulei, pentru ungerea unor mecanisme fine, cum sunt cele folosite la ceasornice, la jucarii mecanice, electrocansnice. De asemenea, vaselina este utilizata pentru impregnarea unor izolatori electrici.
Vaselina solida are o stabilitate deosebita si este rezistenta in timp. Desi se recomanda ca ceasornicele unse cu vaselina sa fie revizuite periodic, exista nenumarate pendule care functioneaza de peste o suta de ani, fara sa fi intervenit nimeni pentru a improspata ungerea.
Exemplul trebuie totusi retinut ca exceptie, intrucat, de obicei, datorita prafului si altor