Leul continuă să se clatine sub presiunea creată de îngrijorările privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, cursul de schimb afişat ieri de BNR atingând al treilea record consecutiv - de 4,4411 lei/euro. Doar în ultimele săptămâni, leul a pierdut 1,5% din valoare, adică mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.
După ce a depăşit pragul psihologic de 4,4 lei la începutul lunii mai, euro a continuat să crească cu paşi repezi, iar pe piaţa interbancară tranzacţiile au ajuns să se deruleze chiar şi la nivelul de 4,46 lei/euro, doar intervenţiile bănci centrale reuşind să mai atenueze creşterea.
Tensiunile pe piaţa valutară au izbucnit la sfârşitul lunii aprilie, când guvernul Ungureanu a căzut prin moţiune de cenzură, ceea ce a generat o scurtă criză politică, dar ulterior presiunile de depreciere a leului s-au accentuat odată cu reizbucnirea crizei datoriilor suverane din zona euro.
"Peste îngrijorările privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro s-au suprapus şi unele ordine comerciale (pentru cumpărarea de euro - n. red.) care au contribuit la deprecierea leului din ultimele zile. Nu ne aşteptăm la o continuare pe termen lung a tendinţei de depreciere a leului deoarece ar pune în pericol ţinta de inflaţie pentru finalul anului", crede Eugen Sinca, economist în cadrul BCR.
Cu alte cuvinte aşteptările jucătorilor din piaţă sunt ca banca centrală să intervină pentru a stopa deprecierea leului dincolo de o anumită limită în condiţiile în care economia este foarte sensibilă la mişcările de curs, preţurile pentru anumite categorii de bunuri şi servicii (auto, imobiliare sau servicii telecom) sunt exprimate în euro.
Mai mult, deprecierea leului din ultimele zile a pus pe jar milioane de români care au de rambursat credite în valută şi pentru care fiecare mişcare a cursului se resimte în valoarea ratei pe care o plăt