Francois Hollande, noul președinte al Franței, trebuie să asigure faptul că țara sa va evita soarta țărilor periferice ale zonei euro, cunoscute colectiv sub acronimul ușor peiorativ de PIIGS – Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Francois Hollande, președintele Franței, au convenit, ieri, asupra dezvoltării unei strategi de creștere economica pentru Europa, strategie care va fi dezbătută în cadrul summitului european de luna viitoare. Însă datele economice indică faptul că, înainte de salvarea Greciei și a altor state periferice, Hollande ar face bine să se ocupe de problemele țării sale, susține un important economist european citat de CNBC.
Mai aproape de țările PIIGS decât de țările cu rating „AAA”
„Franța nu se poate autofinanța, fiind dependentă de influxurile de capital din străinătate. Mai mult, cele două deficite simultane ale sale, cel guvernamental și cel de cont curent, sunt, în ambele cazuri, mai mari decât media europeană”, a declarat Jean Poser, economist-șef la Sarasin în cadrul unei note de cercetare publicată la scurt timp după inaugurarea lui Hollande.
Din punct de vedere economic, „Franța se află în vecinătatea țărilor PIIGS, care au înregistrat, la rândul lor, deficite simultane în această perioadă și la o distanță considerabilă de țările centrale ale zonei euro”, a declarat Poser, care consideră că, fără implementarea de măsuri de austeritate, Franța va avea probleme pe piețele de obligațiuni.
„Franța este foarte vulnerabilă. Era deja evident, chiar de la sfârșitul lui 2011, că și una din țările puternice din punct de vedere economic va intra în atenția piețelor”, a adăugat Poser.
Guvernele de stânga, mai eficiente în negocierile cu sindicatele
Situația nu se va înrăutăți însă foarte mult pentru Hollande și pentru Franța, estimează Poser, care