Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că impunerea taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 va duce la dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi la insolvenţa companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România.
Astfel asociaţia cere suspendarea aplicării taxei clawback până la identificarea unei soluţii sustenabile, care să evite colapsul industriei farmaceutice locale şi să asigure în continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile.
Potrivit acestora, vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preţuri accesibile ce pot dispărea de pe piaţă fiind cele pentru afecţiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum şi antibioticele ieftine.
Colapsul financiar al producătorilor locali va duce la blocarea investiţiilor proiectate pentru anul în curs şi la restrângerea producţiei de medicamente generice cu preţuri accesibile, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte creşterea şomajului şi reducerea veniturilor la bugetul stat.
„Ceea ce avertizam acum două luni, a devenit astăzi realitate. Cuantumul taxei
clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicată pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat între 17 şi 20% din cifra de afaceri a fiecărui producător). Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave”, a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.
În primul rând, va fi afectată populaţia, prin dispariţia parţială sau totală de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile. La fel de grav va fi efectul asupra companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de pro