Leul nu se află sub un atac speculativ, cotaţia sa fiind influenţată de factori exclusiv externi, între care prudenţa maximă a investitorilor, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
"În băncile din România, investitorii străini au 8 miliarde de euro la această oră, îi ţin pentru a veni pe piaţa valutară când le convine, aceşti bani nu fug, stau acolo, dar investitorii nu ies cu ei pe piaţă. Piaţa nu este numai raţională, ci şi emoţională. Cât sunt ei de mari, investitori au emoţii şi atunci mai stau cu banii. E ca pe un aeroport unde avioanele se duc în hangare şi aşteaptă să se însenineze cerul. Nu este niciun atac speculativ. Dacă ar fi, ar trebui să vină aici cu bani mulţi. Se face aşa: vii cu euro aici, schimbi mulţi lei sau invers. Acum este doar prudenţă, prudenţă maximă din partea investitorilor", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Piaţa valutară, la fel ca a pătrunjelului
Oficialul a precizat că un tablou extern complex afectează negativ percepţia investitorilor.
„Se fac milioane de calcule. Au venit datele statistice de la Eurostat, 32 de ţări sunt pe acest tablou, din care 27 de ţări europene, şi ţări din afara Uniunii, respectiv Islanda, Norvegia si Elveţia şi două mari puteri economice mondiale: SUA şi Japonia. Japonia are cifre negative în serie, Statele Unite nu se laudă cu prea mari rezultate economice, dar în Europa sunt foarte multe ţări care au fost, şi probabil, sunt în recesiune. Acest tablou impresionează investitorii", a adăugat Vasilescu.
"Ce este piaţa aceasta de schimb? Este o piaţă unde aflăm câţi lei trebuie să scoatem noi din buzunar ca să cumpărăm un euro. Este ca la piaţa de pătrunjel, dacă eu mă duc să cumpăr pătrunjel în piaţă, dacă este puţin pătrunjel în piaţă şi se va scumpi nu mai pot să cumpăr, dacă n