Leul s-a depreciat si miercuri, Banca Centrala afisand un curs de 4,446 lei pentru un euro, insa deprecierea este de anvergura mai mica decat cea a monedelor din jur. Francul valoreaza 3,7 lei, iar dolarul american 3,49 de lei. "Volumele tranzactionate in aceasta dimineata sugereaza ca moneda natioanla a fost ajutata de catre BNR. Totusi, deprecierea semnificativa a monedelor regionale si scaderea indicilor burselorinternationale ne fac sa credem ca leul ar putea continua sa se deprecieze", noteaza analistii ING intr-un raport intocmit miercuri.
O alta cauza posibila a presiunilor pe curs poate fi si situatia precara din Grecia si mai ales faptul ca intr-o singura zi au fost retrase depozite bancare in valoare de 700 de milioane de euro din bancile elene, potrivit unor informatii furnizate de presedintele tarii si citate de Wall Street Journal.
Grecii nu mai au incredere in bancile locale si prefera sa isi pastreze economiile sub forma de lichiditati, explica sursa citata. Intr-un discurs adresat liderilor politici ai Greciei, presedintele Karolos Papoulias a afirmat ca grecii au retras in cursul zilei de luni aproape 800 de milioane de euro din banci, prin inchiderea depozitelor.
"Bancile sunt in acest moment foarte slabite", a spus Papoulias, adresandu-se guvernatorului bancii centrale, George Provopoulos.
Inca din 2009, anul in care Grecia a intrat in criza datoriilor, bancile locale au intrat in declin din cauza retragerilor masive de depozite. Grecii au preferat sa-si scoata banii din tara si sa-i transfere in conturi ale bancilor de peste hotare.
In ultimii doi ani, sumele retrase din conturile bancilor din Grecia au fost, in medie, intre doua si trei miliarde de euro pe luna. In luna ianuarie s-a inregistrat un nivel maxim de cinci miliarde de euro. Valoarea depozitelor bancare detinute de clientii bancilor di