Intrarea Atenei în incapacitate de plată ar putea genera şomaj şi falimente în România.
Eventuale noi măsuri de austeritate ar putea declanșa un val de tulburări sociale
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Şomaj sau noi tăieri de salarii, falimente şi rate bancare de nesuportat, - aşa poate fi creionat viitorul României, în cel mai sumbru scenariu care ar urma unei eventuale intrări în incapacitate de plată a Greciei.
În ziua în care elenii îşi vor declara, în mod oficial, falimentul, un cutremur financiar va zgudui nu doar piaţa europeană, ci şi pe cea mondială, cu o forţă probabil mai mare decât dezastrul care a urmat crahului gigantului american Lehman Brothers, în septembrie 2008. "Instituirea oficială a falimentului Greciei declanşează în aceeaşi secundă, în mod automat, închiderea tuturor poziţiilor financiare, pot fi milioane, miliarde de astfel de operaţiuni, deschise poate în ani de zile, în special în ultimii, ceea ce poate să conducă la efecte astăzi de neimaginat, de genul falimente în serie la organizaţii financiare", afirmă consultantul financiar Ionel Blănculescu.
Deprecierea leului şi credite mai scumpe
Apoi, moneda europeană va cădea în dizgraţia pieţelor şi se va devaloriza, iar leul va fi târât de acest val de depreciere. Ratele la creditele în euro vor continua să crească, împinse în sus şi de majorarea dobânzilor atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe cele externe.
Totodată, creşterea dobânzilor la care se împrumută guvernul va însemna creşterea deficitului bugetar.
Exporturile vor scădea, iar firmele româneşti dependente de consumul din alte state UE vor face concedieri şi vor reduce salarii. Acest lucru s-ar putea întâmpla şi în rândul bugetarilor, dacă va fi nevoie de noi măsuri de austeritate. Printre acestea, şi noi taxe şi impozite sau majorarea celor existente. În fine, t