Într-un interviu acordat la Bruxelles, în biroul situat la etajul 8 al Comisiei Europene, Berlaymont, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, apără proiectul său de reformă a Politicii agricole comune (PAC).
Care este opinia dvs despre felul în care a fost primită noua reformă a PAC, aşteptată pentru intrare în vigoare la începutul anului 2014, în cele 27 de state membre?
Propunerile mele legislative reflectă concluziile dezbaterilor pe care le-am avut cu statele membre, cu diferite organizaţii de agricultori, diverse organizaţii de protecţie a mediului, consumatori şi cu publicul larg; din acest punct de vedere elementele-cheie ale reformei PAC nu au fost contestate de niciun stat membru. Nici în Parlament nici în Consiliu. N-am auzit pe nimeni să spună "suntem total împotriva principiului de a lega o parte din susţinerea financiară către agricultori de măsuri de agricultură durabilă", nu am auzit pe nimeni care să se fi opus la o redifinire a plăţilor directe pe criterii noi, n-am auzit să se fi opus ideii că trebuie să avem o definiţie a agricultorului activ... Deci toate ideile, principiile de bază ale reformei care se traduc prin propuneri legislative, vin de fapt din concluziile dezbaterilor publice, din discuţiile cu Consiliul European, cu Parlamentul.
Statele membre din Est sunt încântate de ideea justului echilibru între micii şi marii fermieri. Între ţările cu tradiţie în agricultură şi celelalte. Aţi obţinut, în schimb, opoziţii din partea marilor fermieri din Vest. Credeţi că veţi ajunge să mulţumiţi pe toată lumea?
Vă referiţi la plafonarea plăţilor. Eu cred că este mai degrabă o tactică de negociere. Ideea plafonării nu este nouă, nu comisarul Cioloş a venit cu ea. Ea e cerută de publicul larg de mai mult timp. Nu doar de agricultori, ci şi de contribuabili, pentru că pentru mine agricultorii sunt bene