Sub presiunea unei condamnări la închisoare cu executare, dată în primă instanţă, şi cu perspectiva intervenirii, peste doar o lună, a termenului de prescripţie, fostul premier şi unii din avocaţii săi dau numeroase semnale că vor să evite o pronunţare definitivă a instanţei pe fond înaintea intervenirii prescrierii.
Recursul formulat de fostul premier Adrian Năstase faţă de condamnarea sa la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii s-a transformat într-un spectacol total, în care pion principal este noul avocat al fostului lider PSD, profesorul universitar Corneliu Liviu Popescu.
La termenul de miercuri,16 mai, acesta şi-a susţinut cele aproape 20 de cereri prealabile (excepţii) depuse în acest dosar.
Prima dintre ele a vizat recuzarea procurorului DNA de şedinţă, Elena Matieşescu, cerere care a dus la suspendarea procesului pentru câteva ore bune şi care, chiar dacă ar fi fost admisă, nu ar fi schimbat cu absolut nimic verdictul final în acest dosar, unde soluţia aparţine Completului de 5 judecători.
Într-un final, după ce solicitarea a fost respinsă, iar procurorul Matieşescu a revenit în sală, procesul a fost reluat, moment la care apărătorul Popescu şi-a intrat din nou în rol, solicitând Curţii Supreme să îi se prezinte pentru studiu încheierile prin care s-a respins recuzarea procurorului, precum şi alte unele cereri de abţinere făcute de doi magistraţi.
Urmarea: procesul a fost suspendat din nou pentru ca Popescu să ia cunoştinţă de conţinutul încheierilor cu pricina. După alt timp pierdut, Completul de 5 judecători revine în sala de judecată unde profesorul universitar Popescu îşi continuă "recitalul" excepţiilor.
De data aceasta, cu alte chestiuni „relevante", aspectele invocate lăsând tot mai mult impresia că fostul premier Adrian Năstase încearcă să tărăgăneze soluţionarea pe fond a recursului său prin formular