Vanzarile de carti insotite de ziare sau reviste au ajuns la saturatie, acestea scazand de la tiraje de 100-150.000 de exemplare in urma cu doi-trei ani la circa 50.000 in prezent, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Dan Vidrascu, cofondator si director general al Editurii Litera International, unul dintre principalii jucatori pe piata de carte, cu afaceri de circa 10 milioane de euro anul trecut.
Piata de carte era estimata in 2010 la circa 120 de milioane de euro, insa jumatate din aceasta suma au reprezentat-o vanzarile de carti cu ziare si reviste (vanzarile la chiosc) si cele de manuale.
Editura Litera a lansat primul parteneriat cu o companie de presa in primavara lui 2008, cand a inceput un proiect cu grupul Intact pentru publicatia Saptamana Financiara. Ulterior au urmat parteneriate pentru Financiarul, Jurnalul National si Felicia, publicatii care se afla tot in portofoliul Intact. In prezent, compania editeaza carti pentru publicatii din trustul Intact (pentru Jurnalul National) si Ringier.
Dan Vidrascu afirma ca a ales sa faca aceste parteneriate pentru ca astfel a avut acces la un canal de distributie mai mare. Practic, daca in Romania sunt in jur de 200-300 de librarii, in schimb exista cateva mii de chioscuri. Pe de alta parte, compania si-a permis sa puna in vanzare carti la costuri mai mici decat de obicei si sa devina mai cunoscuta datorita bugetelor de promovare investite de companiile de presa.
Vanzarile de carti insotite de publicatii au insemnat anul trecut in jur de 55% din businessul de circa 10 milioane de euro pe 2011al companiei.
“Pentru anul acesta estimam o cifra de afaceri similara cu cea de anul trecut, dar va fi o inversare pentru ca au fost lansat numeroase astfel de proiecte cu carti si ziare si s-a ajuns la o saturatie in piata. Mizam pe cresterea vanzarilor de carti prin intermediul librariilor”,