Daca angajatii companiilor din canalul traditional (reselleri), retailul clasic sau online ar fi mai bine pregatiti, vanzarile de computere ar putea fi cu 10-15% mai mari, a declarat pentru Wall-Street.ro, Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al producatorului de computere Acer Romania.
Daca in urma cu zece ani resellerii controlau aproape 100% vanzarile de produse IT, in prezent acest canal inseamna doar 22% din vanzari. In rest, 40% este detinut de retail, vanzarile prin internet inseamna 26%, iar cele prin intermediul operatorilor de telecomunicatii 12%.
“Aceasta este marea schimbare a pietei la nivel de zece ani. Jucatorii nu au constientizat-o si nu au facut nimic ca sa ii faca fata, sa isi accentueze diferentierea si abilitatile competitionale. Sunt pasivi. Retailul cu siguranta ar putea fi mai pregatit, o mai buna plasare la raft, mai buna specializare a consultantului, o mai mare investitie in pregatirea lui, o mai mare preocupare in zona de HR pentru a reduce fluctuatia de personal, toate astea ar putea duce la un plus de 10-15% poate chiar mai mare al pietei, la un apetit mai mare ala consumatorilor. Daca nu se intampla, suntem acolo unde suntem”, explica Bogdan Iftemie.
Anul trecut vanzarile de laptopuri au fost in jurul a 480.000 de unitati, conform companiei de cercetare International Data Corporation (IDC).
In primul trimestru al acestui an Acer a inregistrat o crestere de circa 10% a vanzarilor de laptopuri fata de primele trei luni din 2011 cand compania a vandut in jur de 20.300 de exemplare.
In primele trei luni din acest an, piata de IT (laptopuri, tablete, desktopuri) este singura din zona bunurilor de folosinta indelungata (televizoare, produse IT, frigidere, masini de spalat) care a continuat sa creasca fata de aceeasi perioada a anului trecut. Practic, vanzarile de computere si tablete au fost de 101 milio