Situaţia din Grecia pare scăpată de sub control. Grecii stau la coadă să retragă banii din bănci: luni au fost scoşi 700 de milioane de euro, iar marţi situaţia a continuat cam în acelaşi ritm. România resimte seismul politico-financiar din Republica Elenă, deocamdată prin cursul de schimb leu-euro care de patru zile bate maxime istorice după maxime istorice. Ieri, cursul anunţat de BNR a crescut cu 0,52 bani, ajungând la 4,4463 lei/euro, atingând astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, deşi banca centrală a fost prezentă în piaţă ca să sprijine leul. Însă, problemele băncilor greceşti ar putea afecta şi sistemul bancar din România având în vedere că băncile elene deţin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar românesc. Vicepremierul Florin Georgescu a declarat ieri că în ciuda situaţiei din Grecia sistemul bancar românesc este solid şi bine capitalizat şi că nu crede că autorităţile române vor fi nevoite să folosească banca-punte, instrument introdus recent de BNR pentru cazurile băncilor în dificultate.
Leul, tot mai slab
De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie, la 4,4463 lei/euro, ieri. Pe piaţa interbancară, cursul a depăşit 4,45 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de ieri, moment în care banca centrală a intervenit indirect în piaţă pentru a limita deprecierea monedei naţionale, potrivit dealerilor, în condiţiile în care sentimentul negativ internaţional a pus presiune şi pe piaţa locală. Ulterior acestei intervenţii, cotaţiile au variat sub 4,45 lei/euro.
Valutele din regiune afişau pierderi mult mai accentuate, de până la 0,9%, pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro. Vicepremierul Florin Georgescu spune că este vorba de un comportament regional. ăUitaţi-vă şi la cursul zlotului polonez, la coroana cehă sau l