Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în procesul cu Galaxy Tobacco, fosta fabrică Tutunul Românesc (SNTR), astfel că Fiscul s-a trezit cu o gaură de peste 200 milioane de euro în conturi.
Statul pretindea companiei impozite şi taxe de circa 500 milioane de lei, sumă dublată ulterior prin majorări de întârziere, se arată într-un comunicat al casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a reprezentat Galaxy Tobacco în instanţă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat irevocabil litigiul dintre Galaxy Tobacco şi ANAF, respingând recursul statului, decizie care obligă Agenţia să pună în aplicare facilităţile acordate companiei prin contractul de privatizare încheiat în 2004 şi să stopeze demersurile pentru încasarea sumelor pretinse, se precizează în sursa citată. "S-a reuşit în instanţă recunoaşterea drepturilor Galaxy Tobacco izvorâte din contractul de privatizare. Aceasta după ce ANAF, în cursul anului 2009, în loc să opereze facilităţile fiscale ce i-au fost acordate prin lege, a repus în sarcina societăţii o datorie foarte mare, de aproximativ 500 milioane lei, reprezentând diferite impozite, taxe şi majorări de întârziere, sumă care, la scurt timp, s-a dublat prin actualizarea majorărilor de întârziere", se explică în comunicat.
Avocatul coordonator Doru Cătălin Boştină arată că acesta a fost un litigiu foarte complex, cu o miză de sute de milioane de euro, de a cărui soluţie depind alte litigii aflate pe rolul instanţelor.
Galaxy Tobacco (fostă Societatea Naţională Tutunul Românesc, SNTR) a fost reprivatizată la începutul anului 2004, cumpărătorul fiind consorţiul Tobacco 2003/UE, format din Galaxy Energy International şi CTS. Ulterior, în urma unei majorări de capital, compania InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae,