Proiectul Cinematecii din Tanger s-a născut din dorinţa unui grup de artişti de a prezenta filme mai puţin vizionate, mai puţin proiectate în Maroc, provenind din orizonturi estetice şi geografice îndepărtate. Dar şi din dorinţa de a le conserva, de a le păstra urma şi de a le face veşnice în mintea publicului.
Cinemateca din Tanger şi-a deschis porţile publicului în 2007, în Cinematograful Rif, o sală mitică a oraşului, deschisă în 1938. Două săli de proiecţie, o bibliotecă, un centru de consultare, o sală de montaj, o cafenea şi filme: numeroase, eterogene, favorabile apariţiei unei cinefilii pe care o dorim sălbatică şi lacomă. Dar şi o colecţie compusă, în esenţă, din filme din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Obiecte unice păstrate la marginea circuitelor de distribuţie şi prin care găsim drumul spre public: scurt-metraje, documentare, filme experimentale şi filme artistice, dar şi arhive coloniale şi post-coloniale, într-un album de familie extensibil, patrimoniu viu şi nomad al societăţilor noastre pe care le facem să trăiască la Tanger, şi să călătorească de la Paris la Los Angeles, trecând prin Londra şi Sevilia.
Dar pentru că mulţimea din sălile obscure este şi audienţa şi sunt şi cineaştii de mâine, CdT s-a străduit, de la început, să-i ofere publicului acţiuni specifice: cine-club lunar pentru copii, cu „Lanterna magică”, întâlnire cu cineaşti invitaţi şi masterclass-uri, precum şi ateliere de creaţie documentară pentru tinerii din Tanger.
HISTOIRE(S) - 105 minute
Pentru a răspunde invitaţiei Euroalter în cadrul Festivalului TRANSEUROPA care va călători prin marile oraşe europene în 2012, noi propunem o selecţie de filme scurte, realizate înaintea revoluţiilor care au zguduit lumea arabă în 2011 şi care analizează istoria recentă a unor ţări precum Libanul, Tunisia şi Maroc, prin intermediul relatărilo