Cele mai periculoase amenintari ale sanatatii sunt cele care ne pandesc din umbra si nu-si fac simtita prezenta decat atunci cand este prea tarziu si nimic nu se mai poate face pentru viata pacientului. In topul maladiilor cu potential fatal conduc detasat hepatita de tip B si C. Printre putinele simptome pe care le pot da aceste afectiuni ale ficatului se numara starea de oboseala si apatie, pe care, cel mai adesea, pacientii o ignora, punand-o pe seama stresului. In marea majoritate a cazurilor, hepatita este depistata accidental, in urma analizelor de rutina si, din nefericire, in stadii foarte avansate. Iata ce trebuie sa stim despre aceste periculoase boli.
Ce analize sunt necesare
Data fiind evolutia lenta si cu simptome slab relevante, hepatitele B si C sunt descoperite dupa multi ani in care acestea aproape isi ating scopul afectand grav si irecuperabil ficatul. Cea mai buna metoda de prevenire si diagnosticare ramane depistarea activa. Astfel, in setul anual de analize ale sangelui pe care oricine ar fi indicat sa-l faca trebuie solicitat medicului sa includa antigenul Hbs (Ag Hbs), pentru virusul B, si anticorpii anti-VHC (Ac anti-VHC), in cazul virusului C. Daca unul dintre aceste teste iese pozitiv, atunci se vor face investigatii suplimentare pentru a confirma sau infirma infectia cu aceste virusuri cu potential letal.
Sterilizarea corecta
Cele mai multe cazuri de infestare cu hepatita B au fost puse pe seama cabinetelor stomatologice. Pentru a preveni riscul de infectare cu virusul B sau C, instrumetarul medical folosit trebuie sterilizat temeinic atat prin metoda chimica (sterilizare rece), cat si prin sterilizarea la cald. Sterilizarea la cald are loc intr-un aparat numit autoclav.
Iata ce etape ar trebui sa cuprinda o sterilizare corecta si completa:
1. Presterilizare in cabinet, in cutii speciale;
2. Spalare