* susţine conf. univ. dr. Viniciu Moroianu, preşedintele juriului concursului "Virtuozii" * evenimentul , organizat de Şcoala de Arte "Vespasian Lungu" împreună cu Consiliul Judeţean, s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute şi a fost un succes *
Viniciu Moroianu, preşedintele juriului concursului "Virtuozii", s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul "George Enescu" la clasa profesoarei Marta Paladi, iar în 1985 Universitatea de Muzică din acelaşi oraş. A studiat cu Gabriel Amiraş, Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici. A câştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, iar din 1990 este cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
"Talente apar mereu, este un miracol al pământului nostru"
- Este prima dată când veniţi la Brăila?
- Acum 25 de ani am venit prima dată la Brăila, pentru un spectacol numit "Confluenţa artelor". Am venit atunci cu George Motoi şi Cezara Dafinescu, dar atât, jumătate de zi, de atunci nu am mai ajuns.
- Cum vi s-au părut concurenţii?
- O plajă extrem de largă. Am găsit copii talentaţi şi am încercat să-i punem în valoare. Şi între candidaţii de aici am găsit talente. Talente apar mereu, este un miracol al pământului nostru. A fost un concurs plin de contraste, şi elevi slab pregătiţi, dar şi elevi buni sau foarte buni. Elevul depinde de calibrul unui profesor.
- Ce înseamnă profesor bun?
- Tact pedagogic, să nu sufoce elevul, să inducă acea probitate artistică şi răspundere faţă de scenă şi imaginea unei creaţii muzicale. După părerea mea, au fost totuşi prea mulţi copii care nu erau de nivel de concurs. La vârste mici este vina profesorului sau a familiei. Este stresant şi antipedagogic să arunci pe scenă un copil insuficient de bine pregătit. Emoţiile sunt şi mai mari, putând rămâne marc