Ministrul de Finanţe al Marii Britanii-cancelar, George Osborne, a criticat speculaţiile în public cu privire la rămânerea sau nu a Greciei în zona euro. Aflat la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din statele Uniunii Europene, cancelarul a spus că această criză a euro afectează toate ţările membre UE, inclusiv cele care nu au adoptat moneda unică.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Între timp, un important politician al Partidului Laburist de Opoziţie a sugerat că ar putea veni vremea când în Marea Britanie să aibă loc un referendum privind relaţia ţării cu Uniunea Europeană.
George Osborne a declarat că incertitudinea actuală din zona euro şi din Grecia provoacă mari daune economice, inclusiv Marii Britanii. "Relansarea economică a Marii Britanii a fost afectată în ultimii doi ani de incertitudinea din zona euro, iar o astfel de incertitudine ar fi amplificată dacă una dintre ţări ar părăsi-o", a spus cancelarul, care a adăugat: "Incertitudinea, nu austeritatea provoacă adevăratele daune refacerii economice europene şi de asemenea refacerii economice britanice".
Între timp, potrivit relatărilor, ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a spus că Regatul Unit ar putea contribui cu bani la un fond de ajutorare a Greciei, în caz de ieşire a acesteia din zona euro.
O astfel de ipoteză a fost respinsă însă categoric de purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron, care a spus că o astfel de obligaţie ar reveni exclusiv statelor din zona euro.
Momentul actual este în orice caz favorabil euroscepticilor şi mai ales acelora care au criticat moneda unică europeană ca pe un proiect periculos, sortit eşecului.
Majoritatea acestor critici se află în Partidul Conservator, dar nu doar acolo. Iată că Ed Balls, omologul din umbră al lui George Osborne din Guvernul fantomă al Partidului Laburist, a