Prefectul Braşovului Mihai Mohaci (foto) vrea să înceapă o amplă campanie de combatere a turismului „la negru”, din zona judeţului Braşov, care a luat amploare în ultimii ani. Nu este un secret că aşa-zisele case de vacanţă din Braşov, Predeal, Bran, Moeciu, Fundata etc. sunt, de fapt, pensiuni folosite în scopul de a obţine bani.
Proprietarii acestor pensiuni fac concurenţă neloială celor care îşi declară oficial funcţionarea şi pe capul cărora cad, totodată, şi controalele, de la Protecţia Consumatorului sau de la Garda Financiară. „Din 2005, turismul la negru a înflorit, iar eu am semnalat acest lucru Prefecturii încă de la acea vreme. Nu am primit nici un răspuns nici până în ziua de astăzi. Probabil au aşteptat să vin eu la Prefectură să îmi dau singur un răspuns la respectiva adresă. În maximum o lună vom începe bătălia cu cei care încalcă legea în acest domeniu, în special în zona Bran – Moeciu, unde cred că sunt cele mai mari probleme”, a precizat prefectul.
Se pare că turismul la negru s-a dezvoltat cel mai bine la Moeciu. De exemplu, în 2010, când Prefectura a făcut un control în zonă, din 99 de societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate controlate, 61 nu deţineau certificate care să dovedească activitatea desfăşurată, iar 51 de imobile care ofereau cazare nu aveau nici măcar autorizaţie de construcţie. În plus, celor care făceau turism la Moeciu le lipseau la acea vreme şi autorizaţiile de mediu, din cele 99 de societăţi comerciale sau PFA-uri autorizate, doar 38 deţinând acest document. Prefectul Braşovului Mihai Mohaci (foto) vrea să înceapă o amplă campanie de combatere a turismului „la negru”, din zona judeţului Braşov, care a luat amploare în ultimii ani. Nu este un secret că aşa-zisele case de vacanţă din Braşov, Predeal, Bran, Moeciu, Fundata etc. sunt, de fapt, pensiuni folosite în scopul de a obţine bani.
Proprietarii a