Cursul de schimb a scăzut la 4,4305 - 4,4330 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, după mai multe zile în care cotaţiile au urcat continuu şi rata de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a doborât record după record.
Leul a început să revină pe apreciere uşoară încă din a doua parte a şedinţei de miercuri, când cotaţiile au coborât până la un nivel minim al şedinţei, de 4,4390 lei/euro.
Potrivit dealerilor, revenirea leului a fost susţinută de unii jucători care au marcat o parte din profiturile înregistrate în ultimele zile, când au mizat pe deprecierea leului, dar şi a monedelor statelor din regiune.
Cotaţiile au continuat să scadă şi joi, astfel că primele operaţiuni au fost realizate la 4,4340 lei/euro, cu 0,45 - 0,6 bani sub închiderea de miercuri, de 4,4385 - 4,4400 lei/euro.
Ulterior, leul a continuat să se întărească uşor, astfel că în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4305 - 4,4330 lei, respectiv cu 0,7 - 0,8 bani sub cotaţiile de la finalul şedinţei precedente.
"Se pare că unii jucători au început miercuri după-amiază să marcheze profituri din poziţiile long, pentru că întoarcerea leului şi a valutelor din regiune a fost bruscă. În cazul leului, probabil că jucătorii au decis să închidă o parte din poziţii văzând că BNR a apărat pragul de 4,45 lei/euro de fluxuri speculative, dar a permis să urce cursul în cadrul fluxurilor comerciale (ordine de vânzare plasate de bănci în numele clienţilor companii - n.r.). În prima oră a şedinţei de astăzi volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse", a afirmat un dealer.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a atins miercuri cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, de 4,4463 lei/euro. Cursul leului faţă de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, l