Hrănirea cu lapte matern pune bazele sistemului imunitar al bebeluşilor şi, pe termen lung, reduce riscurile de apariţie a bolilor cronice.
Medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să se informeze încă din perioada sarcinii despre beneficiile pe care le are alăptarea atât pentru copil, cât şi pentru ele. Această recomandare este făcută în contextul în care, la nivel mondial, mai puţin de jumătate din nou-născuţi, mai exact 40%, sunt hrăniţi natural.
În România, rata alăptării este şi mai mică. Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu" din Bucureşti, care a evaluat starea nutriţională a nou-născuţilor şi sugarilor, rata alăptării exclusive la nivel naţional a fost de 12,6%.
Mai multe Avantaje comparativ cu formula
Aproximativ 80% din celulele conţinute de laptele matern sunt macrofage, adică de tipul celor care distrug bacteriile, ciupercile şi virusurile. Nicio formulă de lapte praf nu poate oferi acest avantaj. De aceea, formulele de lapte trebuie să rămână o soluţie de compromis, şi nu prima alegere.
„În plus, laptele uman este întotdeauna la dispoziţie, are temperatura potrivită, nu necesită timp pentru preparare, nu costă bani, este mereu proaspăt şi nu conţine microbi care ar putea da tulburări gastrointestinale", spune medicul specialist pediatrie Codrina Raluca Onofrei din cadrul Centrului Medical Sanador din Bucureşti.
Este demonstrat faptul că alăptarea îi fereşte pe bebeluşi de apariţia gastroenteritei (boală care constă în inflamaţia simultană a mucoasei stomacului şi a intestinelor şi care se manifestă prin diaree şi prin crampe abdominale) , deoarece laptele matern le furnizează factori de creştere care stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor (microorganisme care împiedică înmulţirea bacteriilor nocive şi care, astfel, reglează digestia).
Laptele matern