Cele mai mari dezastre financiare din istorie n-au fost generate neaparat de crize. Le-au produs adesea razboaiele, revoltele, grandomania conducatorilor si multe alte cauze.
Ele sunt fara numar, iar un top corect nu l-a facut nimeni pana astazi. Se pot da, totusi, exemple care ofera o imagine despre felul cum omenirea n-a stiut sa se apere de ea insasi.
Cruciada a patra (1202-1204)
Costuri la timpul sau: 86.000 de marci de argint. Costuri in echivalent actual: 41 milioane de dolari, potrivit Infoniac. Punctul de plecare a cruciadei a fost stabilit la Venetia, unde dogele Enrico Dandolo a oprit orice activitate economica timp de un an incheiat, pentru a construi o flota capabila sa-i transporte pe cruciati.
Intrucat acestia n-au platit pretul convenit de 86.000 de marci, oferind doar 51.000, Dandolo s-a considerat inselat si s-a razbunat, jefuind orasul Zara de pe coasta Dalmatiei.
Faptul i-a adus excomunicarea din partea papei, ceea l-a indarjit si mai mult. A atacat orasul Constantinopol, l-a cucerit, impreuna cu Baldouin de Flandra si l-a jefuit.
A murit la varsta de 98 de ani, rar intalnita in acea vreme, si este inmormantat in bazilica Sfanta Sofia, fara ca mormantul sa mai poate fi identificat astazi.
Traversarea istmului Panama (1695-1700)
Costuri la timpul sau: 400.000 de lire sterline. Costuri in echivalent actual: 56 de milioane de dolari. Antreprenorul scotian William Paterson, cel care a fondat Banca Angliei, era convins ca va domina comertul lumii daca va reusi sa organizeze un sistem practic pentru traversarea terestra a istmului Panama.
A adunat fabuloasa suma de 400.000 de lire de la oameni de afaceri si, cu ajutorul ei, golful Darien, baza de plecare pentru viitorul sistem terestru de traversare a istmului, gazduia primele nave in anul 1698. @N_P