Grecia a numit un executiv interimar care să guverneze statul până la alegerile din 17 iunie, însă atenuarea crizei politice nu a domolit tensiunile de pe pieţele financiare şi nu a stins discuţiile privind posibilitatea ieşirii statului din zona euro, notează presa internaţională.
Dacă în urmă cu câteva luni posibilitatea părăsirii uniunii monetare era o variantă speculată doar de presă şi de analişti, în ultima perioadă, numeroşi oficiali europeni au comentat subiectul invocând faptul că o asemenea decizie va fi dificil de adoptat în condiţiile în care nu s-ar înscrie sub incidenţa niciunui cadru legislativ.
„Liderii europeni au transmis Greciei un mesaj dur: votul din iunie este votul de a rămâne sau nu în zona euro”, este de părere Aurelian Dochia, analist economic. În opinia sa, lipsa unor soluţii politice este dublată de o rezistenţă socială a grecilor care resping măsurile de austeritate convenite cu creditorii internaţionali în schimbul pachetelor de sprijin financiar. „Grecii deja votează pentru soluţia ieşirii din zona euro. Nu mai au încredere”, a declarat Dochia pentru gândul, adăugând că statul ar putea fi nevoit să părăsească uniunea monetară chiar şi înaintea alegerilor din vară.
Ieşirea statului elen din zona euro s-ar traduce prin pierderi de ordinul sutelor de miliarde de euro, atât pentru Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi pentru statele din blocul monetar, acţionari ai instituţiei, reiese dintr-o analiză Reuters, citată de Mediafax. BCE a anunţat marţi că a oprit temporar operaţiunile de finanţare către unele bănci greceşti pentru a-şi limita riscurile. Preşedintele instituţiei, Mario Draghi a ţinut să sublinieze că nu va compromite principiile băncii europene pentru a menţine Grecia în zona euro. Mai mult, la începutul săptămânii, preşedintele elen Karolos Papoulias avertiza că deponenţii greci au retras luni circa 700