Acum cateva decenii, intrebarea era daca poti face educatie copilului fara sa-l bati. Acum constatam ca se poate. Cel putin, in principiu. Dar apare o problema noua: ii poti face educatia, chiar fara sa-l pedepsesti deloc?
Intrebarea este cu atat mai grea cu cat cei maturi, ca sa puna regula in comportarile lor sociale, aplica pedepse celor care nu respecta legea. Extrapoland, iti vine sa tragi concluzia ca, daca e utila pentru adulti, este la fel de folositoare pentru copii, noteaza Infoniac.
O problema cu dus si intors
Un studiu elaborat la Universitatea Michigan, SUA, sustine ca efectul pedepsei este mai mult subiectiv decat moral. Sanctiunea face copilul sa se simta rusinat si umilit, in loc sa-i trezeasca semnificatia responsabilitatii. Efectul pedepsei poate ajunge fara sens.
In schimb, sanctiunea poate provoca o varietate de probleme in viitor, inclusiv stari de anxietate, de depresie si chiar ii poate dezvolta spiritul agresiv.
Dar cel mai important este faptul, adesea neobservat, ca pedeapsa sistematica distruge inevitabil relatia dintre parinti si copii, acestia din urma, in loc sa identifice parintele ca un ocrotitor, il asimileaza cu un judecator.
Pe de alta parte, indulgenta extrema, manifestata printr-o toleranta totala si fara discernamant, in stilul mamitii domnului Goe, nu induce in sufletul copilului afectiunea pentru un parinte tolerant, ci mai curand indiferenta pentru unul dezinteresat.
Pe scurt, autoritatea trebuie exercitata persistent, dar prin alte mijloace decat pedeapsa aplicata ca atare. Cum? "O abordare pozitiva este mai eficienta decat orice pedeapsa", afirma Andy Grogan-Keylor, autorul studiului de la Universitatea Michigan.
Care este acea abordare pozitiva?
Decat pedeapsa atunci cand copilul se face vinovat, este incomparabil mai e