Ministrul Economiei spera sa completeze pierderile de la bugetul de stat prin impozitarea „veniturilor exceptionale” ale companiilor petroliere si prin majorarea redeventelor la petrol si gaze naturale.
Un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013, a declarat miercuri ministrul Economiei Daniel Chitoiu, citat de Romania Libera
Ideea suprataxarii in special a acompaniilor petroliere a fost vehiculata de oficialii PSD inca de la inceputul anului, dupa ce Petrom a anuntat pentru anul 2011 realizarea unor castiguri si venituri record. In cazul declaratiilor despre „veniturile exceptionale" se pare insa ca este vorba de o confuzie.
Declaratiile nu se refera la ceea ce se denumeste in contabilitate venituri exceptionale (venituri care nu sunt legate de activitatea normala si sunt rezultate din evenimente sau tranzactii ce nu sunt asteptate sa se repete intr-un mod frecvent) ci la veniturile obtinute in anumite perioade, cum s-a intamplat pe durata crizei cand anumite companii au avut, intr-o anumita comjunctura, profituri coloasale. Una din motivatiile actualilor guvernanti, cand se refera la suprataxare, este ca astfel s-ar putea stopa majorarile de preturi la carburanti. In schimb, analistii economici spun ca suprataxarea ar putea determina marile companii sa-si vanda productia pe alte piete si sa mute o parte din activitati in alte zone.
Din totalul veniturilor, o companie petroliera da statului 50% pe taxe si impozite, iar 16 % reprezinta profitul. Circa 34% sunt cheltuieli, dar care prin multiplicarea pe orizontala prin intermediul miilor de companii aflate pe acest lant efectul este de 2,5 ori mai mare. Ministrul Economiei spera sa completeze pierderile de la bugetul de stat prin impozitarea „veniturilor ex