Zilnic luăm contact cu aplicaţii care folosesc servere de pe internet şi nu stocarea pe calculator. În curând, vom putea renunţa complet la hard disk-uri.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu tehnologia, termenul de „cloud computing" ar putea părea criptic, dar el există în peisaj de peste 50 de ani. În cuvinte simple, acesta înseamnă externalizarea programelor şi fişierelor dintr-un calculator, telefon, respectiv tabletă şi stocarea acestora pe servere externe. Site-uri pe care le accesăm în fiecare zi folosesc cloud-ul (Facebook, YouTube sau serviciile de e-mail), stocarea online începe să ia avânt, iar unii producători se gândesc deja la produse care funcţionează în întregime pe „norişorul" internetului.
Cum a început povestea
Acum cinci ani, un student de la Massachussetts Institute of Technology, Drew Houston, îşi uita stick-ul USB acasă, iar toate informaţiile pe care le deţinea nu-i mai erau la îndemână. „Houston, we have a problem!" (Houston, avem o problemă!) a exclamat studentul, parafrazând transmisiunea cosmonauţilor de pe Apollo 13, şi a început să dezvolte ceea ce avea să devină Dropbox, unul dintre cele mai populare servicii de stocare a datelor online.
Era începutul uneia dintre cele mai de succes afaceri din mediul virtual, care i-a atras atenţia până şi lui Steve Jobs. Acesta l-a invitat pe Houston la sediul din Cupertino (California) al Apple şi i-a propus să preia Dropbox, pe care l-a denumit ironic, „un serviciu suplimentar, nu un produs".
Houston a refuzat, iar astăzi Dropbox luptă cu giganţii
Microsoft, Apple şi, de curând, Google în domeniul stocării datelor pe Cloud. Astfel, piaţa devine din ce în ce mai competitivă. Dropbox oferă 2 GB spaţiu de stocare gratuit, dar Microsoft are produsul Windows SkyDrive, care oferă 7 GB (25 GB dacă se instalează un soft special), iar Google a lansat