Parlamentul bulgar a decis ca începând cu 1 iunie 2012 fumatul în spaţiile publice închise să fie interzis. Potrivit amendamentelor la Legea Sănătăţii adoptate de deputaţii bulgari, singura excepţie de la această interdicţie vizează clădirile aeroporturilor unde pot fi amenajate locuri pentru fumat. Interdicţia a fost susţinută de 90 de parlamentari, 9 au fost împotriva, iar 8 s-au abţinut de la vot, scrie Agerpres.
Decizia a provocat nemulţumirea parlamentarului Luiben Kornezov, reprezentant al Partidului Socialist de opoziţie: "Vă rog să înţelegeţi că interdicţia este mai dăunătoare decât fumatul", a spus Kornezov colegilor săi. El a dat exemplul Spaniei, unde 35.000 de localuri au dat faliment după introducerea unei asemenea măsuri.
În jur de 600 de persoane s-au strâns duminica trecută în Sofia, pentru a-şi apăra dreptul de a fuma în public. Acţiunea de protest a fost organizată de asociaţia patronilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria.
Potrivit unui recent studiu naţional efectuat de agenţia Gallup la comanda Ministerului Sănătăţii, numărul fumătorilor din Bulgaria s-a diminuat cu 2-3% în ultimul an. Rezultatele studiului arată că, în anul 2011 fumau 39% dintre bulgari, ceea ce înseamnă o scădere de 2% faţă de anul 2010. Conform aceluiaşi studiu, 49% la sută dintre cei chestionaţi au declarat că locuiesc cu nefumători, în timp ce în urmă cu un an acest lucru era valabil pentru 46%.
Consumul mediu este de 15 ţigări pe zi, dar 37% dintre fumători afirmă că au nevoie de peste 20 de ţigări pe zi. 10% dintre fumători susţin că în următoarele 2-3 luni se vor lăsa de acest viciu. 58% dintre oamenii care fumează afirmă că ar putea fi determinaţi să renunţe la ţigări din cauza scumpirii lor. Pentru 53% dintre participanţii la studiu, numărul fumătorilor scade datorită restricţionării fumatului în locuri publice. @