"Robinetul" băncilor pentru finanţarea investitorilor imobiliari rămâne deocamdată strâns, astfel că investitorii trebuie să rişte mai mult dacă vor să-şi continue proiectele şi să rămână în piaţă, reiese din datele prezentate de bancherii, investitorii imobiliari şi consultanţii prezenţi ieri la seminarul "Noile tendinţe în finanţarea imobiliară", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu societatea de avocatură Reff & Asociaţii.
Finanţarea imobiliară din partea băncilor nu este oprită complet, dar se acordă doar în condiţiile unei participări substanţiale cu lichidităţi din partea acţionarilor şi doar pentru proiecte cu adevărat viabile, în condiţiile în care marile bănci au în prezent o gamă destul de largă de proiecte dintre care pot alege ce să crediteze.
"Finanţarea nu înseamnă o linie de cash, este vorba despre valoarea unei resurse de capital. Pe piaţă sunt în prezent proiecte care vin în competiţie pentru a obţine finanţarea. Nu este un "beauty contest", ci o analiză asupra cifrelor", a explicat situaţia Sergiu Manea, vicepreşedinte trezorerie, pieţe de capital şi group large corporates în cadrul BCR.
El spune că BCR, cea mai mare bancă din piaţă, nu a pus pe hârtie pentru acest an un buget anume pentru creditarea de proiecte imobiliare, dar banca are disponibile fonduri pentru proiectele viabile. "Există capital din partea băncii ce poate fi investit în proiectele care fac sens".
Mai mult, el a adăugat că investitorii nu
s-au înghesuit pe piaţa imobiliară anul trecut pentru că acest sector merge în tandem cu economia. "A fost un an de aşteptare pentru că sectorul imobiliar este corelat cu creşterea reală şi cu evoluţia valorii adăugate la nivel naţional."
În aceste condiţii, potrivit informaţiilor ZF, cel mai mare credit imobiliar acordat anul trecut a fost reprezentat de refinanţarea proiectului de birouri