Dacă se aplică sistemul propus de foştii şefi de la Educaţie, universităţile private sunt dezavantajate. Sursa: EVZ
Plecarea lui Ioan Mang de la Ministerul Educaţiei înseamnă şi punerea în stand-by a unor proiecte, cu sau fără voie. Miza cea mai mare se află în mediul universitar, unde se înregistrează amânări record în privinţa cifrelor de şcolarizare.
Întârzierile nu fac bine decât unei singure categorii: facultăţile private.
Se trage de timp în avantajul privaţilor
Schimbarea guvernului plus rocadele de la Ministerul Educaţiei au dat peste cap întreg sistemul de învăţământ. Nici până la această oră nu se ştie cum se va desfăşura examenul de bacalaureat, iar universităţile n-au primit încă granturile pentru studenţi şi nu pot organiza admiterile sau masterul.
"N-a fost an în care ministerul să transmită cifrele de şcolarizare cu şase luni înainte de admitere, cum spune legea", e resemnat Vasile Işan, rectorul universităţii "Al.Ioan Cuza", din Iaşi.
Tot acest blocaj ar putea fi rezolvat cu uşurinţă, dacă noul cabinet ar aproba o serie de hotărâri de guvern rămase de pe vremea vechiului cabinet.
Promisiuni în acest sens au existat atât de la fostul ministru, Ioan Mang, cât şi de la interimarul de la Educaţie, Liviu Pop. Primul anunţa fix acum o săptămână că publicarea cifrelor e doar o chestiune de timp.
"Obiectivul meu este ca săptămâna viitoare să dăm cifrele de şcolarizare", le transmitea Mang rectorilor nemulţumiţi. Liviu Pop, abia aruncat în vâltoarea problemelor de la Educaţie, a amânat şi el publicarea listei cu încă şapte zile. "Cel mai probabil în 7-14 zile", plusează Ioan Ciucă, directorul Direcţiei Programe Universitare din Ministerul Educaţiei.
Oficial, de vină pentru această situaţie sunt "modificările la nivel guvernamental". În realitate însă, terg