La Cannes s-a deschis mircuri seară cea de-a 65-a ediţie a festivalului de film. Timp de 12 zile, până pe 27 mai, planeta cinema va fi concentrată în sudul Franţei, pentru a urmări ce se întâmplă. 94 de lung-metraje sunt în competiţie în diversele secţiuni ale festivalului. Ca o curiozitate, dacă împărţim la câte zile durează competiţia, putem deduce că cinefilii înrăiţi pot urmări zilnic circa opt filme. Fără să doarmă prea mult, fireşte.
În competiţia mare, cea pentru celebra Palme d'Or sunt în cursă "doar" 22 de pelicule, unele semnate de mari regizori, altle de iluştrii necunoscuţi, necunoscuţi nouă, cel puţin.
Concurează din nou pentru marele premiu Cristian Mungiu. Nu este însă singurul român pe Croazetă anul acesta. Prezenţele româneşti sunt destul de numeroase. Fireşte, cap de listă, Cristian Mungiu, cu al său film "După dealuri" proiectat în competiţie sâmbătă. După ce a câştigat în 2007 La Palme d'Or cu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", reprezentantul noului val românesc revine de această dată cu un film inspirat din tragedia de la Tanacu, mânăstire în care în 2005 o tânără psihotică avea să moară, după ce a fost "exorcizată" de un preot. Cazul Tanacu a fost mai întâi subiect de romane semnate de Tatiana Niculescu, din care s-a inspirat apoi Cristian Mungiu.
Într-o secţiune dedicată tinerilor absolvenţi, Cinéfondation, găsim a doua prezenţă româneascà la Cannes, în persoana lui Cristi Iftime, venit pe Croazetă cu "Tabăra din Răzoare". Filmul va fi prezentat miercuri, 23 mai, în competiţie. Poza unei românce este pe afişul competiţiei "Săptămâna criticii". E vorba de actriţa Anamaria Vartolomei, eroina filmului "My little princess" al Evei Ionescu, prezentat anul trecut în competiţie. În această secţiune paralelă "Săptămâna criticii" figurează şi anul acesta două filme semnate de regizori cu nume româneşti. Spun cu nume româneşti, într