Ministerul Învăţământului de la Moscova a lansat un concurs în rândul istoricilor, iar în termen de şase luni, aceştia trebuie să pregătească o serie de paragrafe, ce vor fi incluse în manulale de Istorie ale ciclului gimnazial. Cercetătorii interesaţi trebuie să pregătească şi un manual intitulat "Aspecte disputate ale istoriei Rusiei", precum şi un ghid pentru profesori, numit "Falsificarea Istoriei Patriei".
Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea
Anunţul este postat pe site-ul achiziţiilor de stat, iar beneficiarul este Ministerul rus al Educaţiei şi Ştiinţei, dispus să cheltuiască 300 de mii de dolari, pentru acest proiect. Iniţiativa este menită să denunţe aşa-numitele falsificări ale istoriei, devenite o armă care vizează slăbirea influenţei Rusiei în plan internaţional, se justifică Ministerul Învăţământului de la Moscova.
Contextul actual dă bătăi de cap Moscovei, mai ales în privinţa rolului Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Ţările baltice consideră că au fost invadate de trupele armatei roşii şi anexate cu forţa la Uniunea Sovietică. Mediile de la Moscova evident că au alt punct de vedere, ele vorbesc despre o falsificare a istoriei şi insistă pe rolul eliberator din Europa al armatei sovietice.
Revenit la Kremlin pentru încă un mandat de şase ani, Vladimir Putin a cerut în repetate rânduri istoricilor ca noile manuale şcolare să inducă un sentiment de mândrie noilor generaţii şi nu unul de vinovăţie, aşa cum s-a predat la începutul anilor '90. Moscova, Liviu Iurea, despre manualele de Istorie
Ministerul Învăţământului de la Moscova a lansat un concurs în rândul istoricilor, iar în termen de şase luni, aceştia trebuie să pregătească o serie de paragrafe, ce vor fi incluse în manulale de Istorie ale ciclului gimnazial. Cercetătorii interesaţi trebuie să pregătească şi un manual intitulat "Aspecte d