Lumea tenisul s-a întors la covorul clasic, se joacă la Roma săptămîna aceasta, dar temerile legate de zgura madrilenă rămîn * Cuvîntul "alunecoasă" s-a rostit cel mai des în legătură cu praful azuriu * Ion Ţiriac, patronul turneului, îşi apără inovaţia cu argumente de marketing, dar şi cu încăpăţînare
Preţ de zece zile, cît a durat turneul comun WTA şi ATP de la Madrid, lumea a devenit albastră. Uneori şi situaţia. Anunţată drept inovaţia care va schimba percepţia vizuală asupra tenisului pe zgură, suprafaţa pe care s-a jucat în capitala Spaniei s-a transformat într-un experiment cu multe semne de întrebare.
1. Culoarea
Pentru privitor, fie el la televizor sau la faţa locului, e o senzaţie interesantă, de nou, de inedit, chiar dacă alăturarea bannerelor de pe margine în aceeaşi culoare anulează delimitarea terenului. Albastrul zgurii are ceva proaspăt, ce duce mai curînd cu gîndul la piscine, la apă răcoroasă decît la un praf aşternut pe o bază solidă. Mingea se vede mai clar, urma e mult mai uşor de identificat.
Ce spun jucătorii
"Nu culoarea e problema. E OK, arată bine. Am avut ocazia să văd şi transmisia tv şi a fost foarte în regulă" - Maria Şarapova
"Nu este alunecoasă pentru că e albastră, ci, probabil, din cauza compoziţiei" - Novak Djokovici
Ce spune Ion Ţiriac
"Am primit măsurătorile şi ni s-a verificat estimarea că vizibilitatea la televizor a crescut cu cîteva procente. Albastrul e ceva ce eu am încercat prima dată acum 25 de ani, pe hard, şi apoi toţi s-au luat după mine".
Concluzie
Nuanţa terenului nu reprezintă o problemă. Deşi jucătorii sînt obişnuiţi cu tradiţionalul roşu, s-ar putea adapta la noua culoare.
2. Compoziţia
Pentru a se ajunge la suprafaţa pe care s-a jucat anul acesta la Madrid, zgura adusă din Lleida şi Mallorca este trat