Guvernul intentioneaza sa taxeze produsele fast-food si berea, urmarind sa impuste doi iepuri dintr-o foc: sa adune cateva zeci de milioane de euro la buget si sa ii faca pe romani sa manance mai sanatos. Ce sanse are intiativa sa devina realitate?
"Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie", a afirmat joi ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, citat de DailyBusiness.ro
Marian Alecu, fost director Mc Donald''s Romania, nu e foarte incantat de intiativa privind introducerea taxei.
"Efectele, din acest punct de vedere, vor fi temporare. S-ar simti, in primul rand, in cresterea preturilor si scaderea afacerilor. In conditiile in care, spre exemplu, la Mc Donald's, pentru un angajat sunt alti sapte care lucreaza in industrie, ar fi afectata intreaga economie", a declarat acesta.
Introducerea taxei pe fast food a mai fost in atentia autoritatilor si in 2011, insa, dupa mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanata, pe motiv ca este foarte greu de implementat.
DailyBusiness.ro scria, atunci, ca pe fondul lobby-ului facut de industria alimentara, taxa pe fast-food a fost ingropata in sertare, dupa o dezbatere publica in care patronatele din industria alimentara au acuzat faptul ca introducerea acesteia ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului la alimente, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.
"Era mai simplu ca Guvernul sa spuna direct - avem nevoie de bani de la voi, hai sa gasim o solutie, decat sa lanseze tragi-comed