Dosarul poliţiştilor de frontieră de la Albiţa a fost restituit la DNA Bucureşti pentru că cei patru procurori care au anchetat cazul nu ar fi stabilit concret ce mită au luat oamenii legii, nu ar fi descris faptele, nu ar fi identificat nicio persoană care a dat mită. În luna aprilie 2011, 47 de poliţişti au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Bucureşti pentru infracţiuni de corupţie.
Judecătorul Curţii de Apel Iaşi, care a decis în aprilie 2012 restituirea dosarului la DNA, motivează pe 54 de pagini ce „greşeli" au făcut procurorii în cursul urmăririi penale şi la întocmirea rechizitoriul. Astfel, magistratul susţine că deşi procurorii anticorupţie menţionează în rechizitoriu că poliţiştii de frontieră de la Albiţa au luat mită de 700 de ori, anchetatorii nu au reuşit să identifice nici măcar o persoană care a dat bani sau alte bunuri.
Trei dintre şpăgarii din „Lotul Albiţa" au fost destituiţi, după ce au fost prinşi băuţi la serviciu
În ceea ce priveşte nelegalitatea sesizării, magistratul reţine că rechizitoriul trebuia întocmit, după cum prevede legea, de un singur procuror şi nu de patru. „Nici o dispoziţie legală, cu excepţia cazului când rechizitoriul este întocmit de un procuror stagiar, nu reglementează o compunere colectivă la întocmirea actului de sesizare a instanţei. Toate dispoziţiile legale incidente în cauze penale fac vorbire de acte întocmite de procuror şi nu de procurori în aceeaşi cauză penală. Acolo unde legiuitorul a considerat necesar ca la înfăptuirea unui act ce ţine de activitatea procesual-penală, să existe o compunere colegială colectivă, a legalizat-o explicit cum este în cazul soluţionării recursurilor şi apelurilor", se menţionează în motivarea hotărârii.
Cei 47 de polițiști din lotul Albița și-au bătut joc de judecătorii Tribunalului Vaslui
În acelaşi act se precizează că deşi