Tot mai mulți investitori aleg să părăsească Rusia pe măsură ce demonstrațiile împotriva lui Vladimir Putin, noul președinte al Rusiei, se întețesc, fapt care exacerbează efectul crizei datoriilor suverane asupra pieței rusești.
Protestatarii ruși au adoptat strategia mișcării Occupy Wall Street, protestând fără încetare în Moscova și în alte orașe din Rusia. Pe fondul scăderii indicelui RTS, fondurile de capital rusești au înregistrat ieșiri de 251 milioane de dolari în cele șapte zile încheiate pe 9 mai, cea mai mare valoare din acest an, în timp ce China a pierdut 127 milioane de dolar, India 148 milioane de dolari și Brazilia 167 milioane de dolari, se arată în informațiile oferite de EPFR Global citate de agenția de știri Bloomberg.
Banii vorbesc
Tensiunile au crescut după ce Alexei Navalny și Sergei Udaltsov, lideri ai opoziției, au fost arestați și s-ar putea să fie închiși pentru trei ani. Amenințarea unei represiuni a demonstrațiilor a stimulat vânzările de acțiuni, obligațiuni și de ruble, vânzări provocate și de posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro precum și de scăderea prețului petrolului, principalul produs de export al Rusiei, a declarat Zina Psiola, director executiv al Granite Investment.
„Protestele sunt doar una din formele de manifestare a nemulțumirii însă banii vorbesc mai puternic decât cetățenii de pe stradă, așa cum putem observa din ieșirile de capital”, a delcarat Psiola, al cărei fond gestionează active în valoare de 90 de milioane de dolari, inclusiv acțiuni rusești.
Scăderea pieței
Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut pentru a șasea zi consecutivă, ridicând pierderile suferite în decursul acestei luni la aproximativ 14%, în timp ce rubla a pierdut peste 5% față de dolar de la începutul lui mai. Indicele Micex, denominat în ruble, este la rândul său în scădere, el pierzân