Pentru a înțelege rostul întrebării (pentru cei care nu sunt clujeni) : Emil Boc este unul dintre candidații la Primăria municipiului Cluj-Napoca. E drept, aceasta este o informație pe care nici unii clujeni nu o cunosc. Pentru că președintele PD-L este un candidat aproape invizibil. Cel puțin asta s-a întâmplat în prima săptămână de campanie electorală (mă rog, a fost vizibil în lupta cu Mang, dar asta are o relevanță prea mică pentru candidatura la primărie). Am căutat în zadar un site unde măcar un program electoral să pot citi, dar www.boc.ro si www.emilboc.ro sunt nefuncționale. Funcțional e doar bocpentrucluj.com, dar ”informațiile” de aici mă tem că nu-i vor aduce prea multe voturi.
De fapt, acest gen de campanie electorală era, totuși, previzibilă. Cu cât mai puțin apare în dezbaterea publică, cu atât mai puține sunt riscurile ca Emil Boc să piardă din voturi. Cu cât mai puțin este mediatizat, cu atât mai mic este riscul mobilizării nehotărâților (al celor care nu susțin neapărat un candidat sau altul, dar care s-ar activa, căutându-și o opțiune doar pentru a-i bloca accesul către un nou mandat de primar).
În plus, Emil Boc este conștient că e foarte ușor atacabil. Nu doar prin asocierea (câștigătoare în urmă patru ani) cu Traian Băsescu ori Elena Udrea, dar și cu fostul lui colaborator Sorin Apostu, pe care l-a ”înscăunat” la plecare și care continuă să se afle la Târgu Mureș. Nu în vizită, ci la închisoare. În plus, în anii în care s-a aflat în fruntea Guvernului, Emil Boc a pierdut exercițiul dezbaterilor și confruntărilor directe, argumentate, pe proiecte, rezumându-se la comunicări unilaterale către țară de la tribuna Parlamentului (în nenumăratele aumări de răspundere) ori de la televiziunea publică.
Tactica (strategia dacă doriți) evitării dezbaterilor și confruntărilor directe, păstrarea promisiunilor electorale pentru ultima sută