De ce continuă Grecia să se înarmeze masiv chiar şi după faliment?
Giannis Baskakis este reporter TV în Grecia. A venit în România să se documenteze despre cum a fost renegociat acordul cu FMI după căderea de guvern şi a fost surprins să afle că nu prea s-a renegociat nimic. Iată, însă, ce povesteşte el despre Grecia:
Evz: Grecia reportează cel mai mare deficit bugetar din UE, dar şi cea mai lungă săptămână de lucru. Cum se explică?
Giannis Baskakis: Grecia este o ţară cu productivitate mică. Afacerea principală este turismul, iar creşterile au fost bazate pe consum. Pe de altă parte, cheltuielile guvernamentale n-au fost tot timpul corecte, iar la asta se adaugă corupţia de zi cu zi. Însă marea problemă a fost când am intrat în Zona euro şi am putut împrumuta bani foarte ieftin. Am construit o economie luând şi dând împrumuturi, cu bani despre care acum nu mai ştie nimeni unde au dispărut.
Sunt resentimente între cei care au muncit şi cei care au consumat?
Există acest sentiment teribil că măsurile de austeritate nu sunt corecte. La început a fost un sentiment de complicitate, că politicienii şi poporul au mâncat banii împreună. Acum, nimeni nu mai vede lucrurile aşa. Însă partidele nu vin nici cu vreo alternativă reală: nu vor să iasă din Zona euro, vor doar o renegociere a termenilor.
Atunci, ce le diferenţiază?
Taxarea este, de facto, liniară. Una dintre principalele promisiuni ale Syriza a fost să-i taxeze pe bogaţi pentru a-i ajuta pe săraci. Acum, toate partidele promit să-i ajute pe săraci.
Oamenii ce aşteaptă?
Să se termine cu austeritatea. N-au mai fost demonstraţii în stradă, dar oamenii ar putea să iasă din nou. În iunie urmează noi tăieri de salarii şi pensii.
Dar antreprenorii?
Şi ei încep să susţină că drumul actual este greşit. Văd tăierea salariilor ca o măsură