„Prioritatea zero este combaterea oricărui tip de crimă organizată, cu structurile de informaţii şi operative pe care le aveţi şi, mai ales, îndepărtându-i pe acei colegi ai dumneavoastră care sunt prea apropiaţi sau prea dependenţi de aceste structuri mafiote”, declara premierul Victor Ponta, la învestirea noului ministru de Interne, Ioan Rus.
Afirmaţiile lui Victor Ponta nu reprezintă o noutate. Avertismentul fusese “prins”, cu titlul de vulnerabilitate, în Strategia Naţională de Apărare 2010 (pe care, în paranteză fie spus, nici P.S.D.-ul nu a dorit să o voteze în Parlament şi care, de doi ani, a rămas în stand-by). Pe lista vulnerabilităţilor erau amintite crima organizată şi presiunile şi influenţa pe care încearcă să le exercite asupra instituţiilor statului, a unor reprezentanţi ai clasei politice. O altă confirmare e dată de statisticile I.G.P.R. care indicau anul trecut o creştere a numărului grupărilor infracţionale organizate destructurate. În toamna anului trecut, ideea era scoasă în evidenţă şi de S.R.I. Directorul instituţiei, George Maior, avertiza, în Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă a Camerei Deputaţilor, că fenomenul de crimă organizată a crescut şi în intensitate, şi în calitate, şi avertiza că, în perioada următoare, va afecta mai pregnant securitatea naţională. Acesta spunea că, în ultimii doi ani, S.R.I. prezentase peste 1.500 de informări organelor de cercetare penală, în legătură cu reţelele de crimă organizată. Ce s-a întâmplat cu aceste informări, câte au fost confirmate, câte au fost blocate sau muşamalizate sunt detalii în privinţa cărora nu s-a pierdut nimeni.
Acum, noutatea legată de abordarea acestor reţele de criminalitate organizată – în care sunt prinşi şi oameni din M.A.I., sau a celor care funcţionează doar datorită faptului că beneficiază de consilierea şi pro