Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi-a manifestat intenţia de a pune o nouă taxă pentru alimentele de tip fast-food, dar şi pentru berea cu alcool. Sursa: Arhiva EVZ
"Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool", a declarat astăzi ministrul Sănătăţii.
El a precizat că este vorba despre proiectul de lege a sănătăţii care se află în curs de a fi elaborat.
"Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic şi, aşa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca şi berea cu alcool să intre în această categorie", a mai declarat ministrul.
Berea protejează inimași oasele
În România, berea nu este considerată un aliment, tocmai pentru că are şi o anumită cantitate de alcool. Cu toate acestea, medicii spun că are nenumărate beneficii, care sunt atât efectele antioxidanţilor, dar chiar şi a alcoolului din compoziţie.
"În unele ţări berea este considerată aliment, în altele nu. La noi în ţară nu este considerată aliment, deşi are o multitudine de beneficii, care sunt în mare parte chiar efectele alcoolului: efecte pe aparatul cardiovascular- reduce colesterolul, reduce incidenţa bolilor de inimă, efecte pe aparatul renal-combate litiaza (pietrele) la rinchi, are efecte asupra oaselor- previne osteoporoza graţie conţinutului mare de siliciu, previne infecţiile gastrice, inclusiv pe cele cu Helicobacter pylori, care provoacă ulcerul. La vârstnici, reduce inncidenţa demenţelor, bolii Alzheimer sau a sindromului Parkinson", explică nutriţionistul Corina Zugravu, care precizează şi cantităţile zilnice recomandate: 330 de ml pentru femei şi 660 de ml pentru bărbaţi. @N