Noul sediu al Bibliotecii Naţionale, deschis în urmă cu aproape o lună şi pentru public, a fost uşor afectat în zona parterului de furtuna produsă marţi seară în Bucureşti. Un jgheab de scurgere înfundat a provocat infiltrarea apei pe la câteva chedere, care a ajuns astfel în interior. Reprezentanţii bibliotecii şi cei ai ministerului Culturii susţin că problema a fost rezolvată două ore mai târziu, de către constructor. A doua zi, câţiva muncitori puteau fi văzuţi uscând cu foen-urile petele de pe pereţi. În cazul pardoselii şi al parchetului nu s-a putut face însă nimic pe loc, dar aceste probleme urmează să fie rezolvate în zilele următoare, în baza contractului de garanţie.
Cum a fost totuşi posibil ca o la clădire inaugurată oficial în urmă cu mai puţin de jumătate de an şi care a costat peste 100 de milioane de euro să apară o astfel de problemă?
„Nu a fost un defect de construcţie. De jur împrejur, pe perete sunt jgheaburi, pe care se scurge apa. Acestea sunt prevăzute să preia orice cantitate de apă. În capăt sunt prevăzute cu sifoane. În colţul acela, s-a înfundat un sifon, pentru că tot ce s-a aruncat de deasupra, pe geamuri, s-a strâns şi s-a dus în jgheab, apoi jos pe sifon, unde s-a înfundat în momentul în care a venit potopul. S-a umflat şi a răbufnit. Apa trebuia să curgă pe undeva. A venit pe lângă chedere şi a curs”, a explicat pentru gândul Bogdan Trîmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), care are în subordine Biblioteca Naţională.
Acesta a precizat că jgheabul a fost înfundat cu mucuri de ţigară, aruncate de la etaje, deşi fumatul este interzis în clădire.
„Clădirea este în garanţie doi ani. Constructorul a venit şi a rezolvat problema. Noi (Ministerul Culturii – n.r) am oprit o garanţie de 5% din valoarea contractului, ceea ce înseamnă