Mediul de afaceri a cerut, încă din 2005, majorarea redevenţelor plătite statului român, care în prezent sunt "vai de capul lor"
Ministerul Economiei pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, urmând ca şi redevenţele să fie aduse în curând la nivel european. "Legea (privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere - n. red.) nu se va aplica în 2012, ci din 2013", a afirmat Chiţoiu, precizând că se ia în calcul şi actualizarea nivelului redevenţelor din România la cel european.
În urmă cu două luni, oamenii de afaceri atrăgeau atenţia că marile companii petroliere fac profituri uriaşe, scumpind succesiv carburanţii, şi că s-ar impune suprataxarea profiturilor acestora, dar şi majorarea redevenţelor.
"Noi am avut o serie de propuneri, dar statul nu le-a luat în seamă. (...) Am propus să se supraimpoziteze profiturile petroliştilor (taxa Robin Hood), aşa cum s-a practicat în Marea Britanie, şi să se mărească accizele la maximul european, ca să se mai atenueze situaţia financiară precară a ţării. Nu s-a făcut nimic, pentru că se vrea ca marile companii să facă profit, iar românii să plătească. Altfel spus, costuri ca-n est, preţuri ca-n vest şi profit ca-n Africa. Aşa e la noi", declara Cristian Pârvan, director executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR).
În ceea ce priveşte nivelul redevenţelor, care la noi sunt cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, Cristian Pârvan a amintit că oamenii de afaceri au cerut, încă din 2005, această majorare. "Anul trecut, redevenţele totale încasate de statul român s-au ridicat la numai 250 mil. euro, din care 90 la sută provin din industria petrolieră. Asta arată că toate redevenţele sunt vai de capul lor, nu numai privind cele plătite de companiile petroliere. Trebuie să încasăm mai mult, e foarte