Avansul partidelor extremiste ar avea consecinţe incalculabile. Miza alegerilor anticipate din 17 iunie din Grecia este aproape dramatică. Ieşirea unui stat din zona euro nu este prevăzută de tratatele europene. Declaraţiile au fost făcute la RFI de consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu.
În opinia lui Cristian Diaconescu, "excesul de extremism creează frisoane la nivel european". "Miza este aproape dramatică, aş putea spune, excesul de extremism şi radicalism fie de dreapta, fie de stânga creând frisoane la nivel european. În urma alegerilor din 6 mai, partenerii europeni au transmis semnale clare Atenei, în sensul luării în calcul a unor măsuri pentru susţinerea creşterii economice a Greciei, dar evident, în condiţiile continuării reformelor structurale", spune consilierul prezidenţial.
Cristian Diaconescu precizează că nici un tratat european nu prevede posibilitatea ieşirii unei ţări din zona euro: "Se discută în aceste zile de ieşirea Greciei din zona euro. În opinia mea, aceasta nu ar fi o opţiune nici în interesul Greciei, nici al Uniunii Europene. Această perspectivă s-ar putea concretiza doar ca urmare a unor soluţii iraţionale şi sentimentale, spun oficialii de la Bruxelles, ale eventualului Guvern rezultat în urma alegerilor. Nu există prevederi pentru excluderea sau ieşirea unui stat din zona euro. Din perspectivă juridică, odată cu intrarea în zona euro, Grecia a renunţat cu caracter permanent la dreptul său de a emite moneda naţională. Tratatul de la Lisabona prevede doar posibilitatea ieşirii unui stat din UE. Or ieşirea din UE are implicaţii extrem de serioase. Intrarea într-o astfel de situaţie creează incertitudini foarte-foarte mari. Variantele cele mai optimiste spun că un fenomen de contagiune s-ar transmite automat spre intrarea Ciprului într-o zonă extrem de complicată".
Avansul extremiştilor ar avea "consecinţe