Opt sisteme fotovoltaice au fost montate la panourile informative din cele mai importante staţii de călători din Timişoara. Regia Autonomă de Transport economiseşte astfel energie electrică prin alternativa energiei solare, iar proiectul s-a extins şi pentru semnalizări auto la treceri de pietoni şi semafoare.
Soluţii inovatoare pentru reducerea consumului de curent electric
Regia Autonomă de Transport Timişoara a inaugurat, marţi, noile sisteme de panouri fotovoltaice informative din principalele staţii de călători din oraş. În total, opt astfel de panouri au fost instalate în primă fază în staţiile de tramvai de la Prefectură, Poşta Mare, Continental şi Piaţa Mocioni şi în staţiile de troleibuz 17 şi 18, din Piaţa Consiliului Europei.
Acestea sunt parte a unui proiect-pilot la nivelul sistemului de transport public şi siguranţa circulaţiei în Timişoara care prevede amplasarea de surse de energii regenerabile (energie verde) pentru alimentarea panourilor de afişaj electronic din staţiile R.A.T.T. şi a dispozitivelor de semnalizare rutieră, care sunt suplimentare, pentru sporirea vizibilităţii în trafic.
Prin noul sistem, care este o premieră în România, R.A.T.T., nefolosind energie electrică pentru panourile informative din locaţiile în care au fost montate sisteme fotovoltaice, economiseşte bani. Potrivit reprezentanţilor acestei regii, au fost achiziţionate din Franţa patru sisteme fotovoltaice, care includ celule fotovoltaice, suport, acumulatori şi elemente de siguranţă, în valoare totală de 40.000 de lei, sistemele având o garanţie de doi ani. În plus, avantajul este acela că acumulatorul inclus în sistemul fotovoltaic asigură o rezervă de 72 de ore de funcţionare neîntreruptă în condiţii de luminozitate redusă, fiind o soluţie alternativă de alimentare a acelor panouri informative pentru călători. “Avem locaţi