După trei ani de absenţă, forma de învăţământ profesional revine în planurile de şcolarizare din ţară. Din toamnă, şi elevii bihoreni vor putea opta din nou pentru a învăţa meserie la şcoli profesionale care durează doi ani.
Accent pe practică
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a lansat, joi, la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Târgul Ofertelor Educaţionale pentru Învăţământul Profesional, unde au standuri cele opt unităţi de învăţământ din Bihor care înfiinţează clase profesionale. Cele opt şcoli au în planul de şcolarizare, în total, 11 clase de învăţământ profesional la limba română şi 3 la secţia maghiară.
"Ordinul care reglementează reintroducerea învăţământului profesional a venit destul de târziu, la începutul lunii februarie. Şcolile au trebuit să se mişte destul de repede, fiindcă trebuiau îndeplinite nişte condiţii esenţiale în ceea ce priveşte partenerul economic, unde elevii vor trebui să-şi desăvârşească pregătirea practică", a declarat, la deschiderea oficială a Târgului, Florian Mieluţ, inspector pe specializările tehnice din cadrul IŞJ Bihor.
Acesta a subliniat importanţa reintroducerii şcolilor profesionale mai ales datorită accentului pus pe practică în această formă de învăţământ. "Această formă de şcolarizare are o pondere mare de practică. În anul I vor avea două zile de practică, iar în anul II trei zile de practică pe săptămână. În plus, la sfârşitul anului vor face şi un stagiu de practică de 6-8 săptămâni", a afirmat Mieluţ, care a adăugat că, din acest an, dacă există cerere, o singură clasă va putea avea două specializări, lucrându-se pe grupe.
În sala festivă de la Mihai Viteazul, cele opt şcoli au fost reprezentante atât de profesori cât şi de elevi, care au adus la târg pliante şi chiar rezultate ale muncii lor de practică, fie că a fost vorba de o machetă a unui dispozitiv de iluminat stradal cu energie eo