Banca Centrală Europeană a a anunțat că va suspenda temporar împrumuturile către unele bănci grecești pentru a-și limita riscurile în timp ce președintele Mario Draghi a declarat că BCE nu va face compromisuri asupra principiilor-cheie doar pentru a menține Grecia în zona euro.
BCE a anunțat ieri că va transfera responsabilitatea acordării de împrumuturi unor bănci grecești către Banca Greciei până când acestea își vor fi sporit suficient rezervele de capital. Aceste patru bănci nu au fost numite, această decizie reflectând temerile BCE că procesul de recapitalizare a băncilor grecești, prevăzut în acordul de asistență financiară din partea Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, ar putea fi amânat.
Citește mai multe despre guvernul interimar al Greciei
Vezi cât ar putea Franța și Germania să piardă în cazul ieșirii Greciei din zona euro
„După ce procesul de recapitalizare se va încheia, și ne așteptăm ca acesta să se încheie foarte curând, băncile își vor recăpăta accesul la operațiunile de refinanțare europene”, se arată într-un comunicat electronic al BCE citat de agenția Bloomberg.
Draghi nu va face compromisuri pentru a ține Grecia în zona euro
Această decizie survine recunoașterii de către Mario Draghi, președintele BCE, a posibilității ca Grecia să părăsească uniunea monetară. Cu toate că banca ar prefera ca Grecia să rămână în uniunea monetară, BCE va continua să protejeze „integritatea bilanțului bancar”, a declarat Draghi, ieri, la Frankfurt.
Află de pe Forbes.ro care sunt slăbiciunile fundamentale ale construcţiei europene şi monedei unice
„O ieșire a Greciei din zona euro era considerată o absurditate până acum”, a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank. „Încet, încet, însă, acest lucru devine scenariul principal. BCE își va prioritiza bilanțul ban