Ficatul, “această uzină complexă a organismului nostru”, e un sistem gigantic de filtrare, care trebuie să lucreze la parametri optimi, pentru a nu te confrunta cu probleme de sănătate. Cum ficatul este, în general, surmenat, obosit, chiar epuizat, trebuie să ştii cum să faci ca activitatea lui să se redreseze. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune ce poţi face pentru a-ţi proteja acest organ important. Ficatul, “această uzină complexă a organismului nostru”, e un sistem gigantic de filtrare, care trebuie să lucreze la parametri optimi, pentru a nu te confrunta cu probleme de sănătate. Cum ficatul este, în general, surmenat, obosit, chiar epuizat, trebuie să ştii cum să faci ca activitatea lui să se redreseze. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune ce poţi face pentru a-ţi proteja acest organ important.
Deoarece ficatul îndeplineşte funcţii vitale în organism (ajută în procesul de detoxificare, elimină unele otrăvuri din sânge, secretă bila sau luptă contra infecţiilor), este impor - tant să ştii cum să ai grijă de el, ferindu-l de probleme.
• Oferă-i cantităţi însemnate de salate în stare crudă, din verdeţuri amare: cicoare, anghinare, păpădie, andive.
• Răsfaţă-l tratându-l cu extract de armurariu, care care se numără printre cele mai bune hepatoprotectoare, dar nu neglija nici sfecla roşie, pentru că îţi poate fi de mare folos.
• Înlocuieşte în alimentaţia zilnică, de câteva ori pe săptămână, carnea, în special cea de porc, chiar şi cea de pasăre şi, de asemenea, ouăle, cu peşte fiert în abur sau la cuptor.
• Consumă cantităţi mici de unt, smântână, untură, slănină, căci astfel se absorb mai puţine grăsimi la nivelul stomacului, iar ficatul se relaxează şi i se uşurează sarcinile.
• Redu porţiile de hrană şi fereşte-te de mesele copioase înainte de culcare.
• Profită din plin de abundenţa de fructe