Să lucrezi 138 de zile fără întrerupere este un lucru dificil. Dar să lucrezi 138 de zile fără întrerupere pentru ca altcineva să utilizeze rodul muncii tale este de-a dreptul revoltător. Astăzi, miercuri 17 mai, este ultima zi în care românii sunt nevoiţi să muncească pentru a îşi plăti taxele.
De mâine românii pot începe să se preocupe şi de nevoile personale. De aceea, în 1012, ziua de 18 mai este Ziua Libertăţii Fiscale. Calculele sunt făcute prin raportarea zilelor dintr-un an la procentul reprezentat de cheltuielile publice în PIB-ul unei ţări. Acest indicator este de 37,7% pentru România, în anul 2011, conform EUROSTAT.
138 de zile de lucru pentru stat
Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că 37,7% din PIB, sau bogăţia creată de români în primele 138 de zile ale anului, a fost colectată de către stat şi utilizată în scopuri considerate de acesta ca fiind importante. Or este practic imposibil ca aceste scopuri să coincidă cu cele ale creatorilor de bogăţie!
Vezi care sunt noile taxe pe care statul român plănuieşte ni le pună în cârcă
Altfel spus, statul nu face decât să cheltuie în mod subiectiv şi aleator resurse care ar fi fost direcţionate în alt fel de către creatorii săi. Acest proces este unul inevitabil pentru stat, deoarece acesta rareori creează avuţie (câte companii de stat din România sunt profitabile?) şi, dacă reuşeşte, aceasta este infimă în comparaţie cu „nevoile” sale.
De aceea, statul colectează avuţia creată în mediul privat, căruia îi impune atât povara fiscală, cât şi costurile generate de calculul, raportarea şi plata efectivă a acesteia.
Află pe Forbes.ro cum şi de ce economia subterană trebuie adusă la suprafaţă, prin reducerea, nu prin majorarea taxelor
Deşi comparativ cu anul trecut ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB s-a redus, contracţia este do