Cel mai important proiect pentru modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare din Bihor, derulat de Compania de Apă Oradea, a ajuns în doar un singur an după lansare să înregistreze întârzieri ce depăşesc deja şase luni.
Început cu succes în cartierul Grigorescu, unde firmele care au câştigat licitaţia s-au apucat de lucru în martie, proiectul se împotmoleşte în Ioşia, unde reţelele trebuie extinse şi reabilitate pe mai bine de 55 de străzi. Motivul? Documentaţia pentru licitaţia la care s-au prezentat un număr record de firme - 23 - a fost întocmită cu hibe, iar lucrările au fost atribuite concurentului clasat pe locul 5!
Nemulţumite, trei companii din Oradea care au ofertat sume mai mici, plus altele din străinătate, au contestat rezultatul, acuzând CAO că şi-a făcut treaba de mântuială. Efectele le vor suporta orădenii, care mai au de aşteptat până să scape de latrinele şi fosele septice din fundul curţilor...
Mega-proiect
Finanţat cu 103 milioane euro, proiectul Aparegio a fost aprobat de Comisia Europeană în luna aprilie 2011, când a şi fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Mediului şi CAO. De el urmează să beneficieze peste 245.000 de locuitori din Oradea, Beiuş, Tinca, Oşorhei, Alparea, Fugiu, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş şi Tărian.
Conform programului, vor fi înlocuite 56,8 kilometri de conducte de apă şi vor construite încă 122,9 km de conducte noi, plus 7 staţii de tip hidrofor, 4 staţii de tratare şi 2 de pompare. Pe partea de canalizare vor fi înlocuite 34,1 km de conducte, iar reţeaua va fi extinsă cu alte 158,2 km de conducte noi, urmând să fie construite şi 24 de staţii de pompare şi 2 de epurare a apelor uzate.
La lansarea proiectului, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care conduce Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio (structura formată din cele 12 localităţi),