In 2008, fondul britanic de investitii Europa Capital a cumparat un teren de 55 de hectare in apropiere de orasul Turda, in judetul Cluj, cu scopul de a dezvolta un parc industrial. Constructia proiectului a debutat cu o intarziere de patru ani, chiar in ziua in care Institutul National de Statistica a anuntat revenirea Romaniei in recesiune.
"Ne-a luat patru ani sa incepe constructia acestui parc industrial, desi atunci cand am cumparat terenul credeam ca vom incepe imediat. Incercam cu acest proiect sa ne uitam spre viitor, sa punem punct perioadei de austeritate. Este o dezvoltare care va dura trei-cinci ani, dar la final va crea pana la 3.500 de locuri de munca", a spus Tim Norman, country manager al fondului de investitii Europa Capital, care detine terenul de 55 de hectare din Cluj.
3.500 de locuri de munca Investitia de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcului industrial cu 77 hale, care vor totaliza o suprafata de peste 400.000 mp, va fi realizata de compania spaniola Graells & Llonch in proportie de pana la 95% din fonduri proprii. Primele hale, cu o suprafata de aproape 25.000 mp, vor fi livrate in luna noiembrie, in prezent purtandu-se discutii cu potentiali chiriasi. Pentru o suprafata de inca 35.000 mp exista deja un antecontract, urmatoarele hale urmand sa fie finalizate la inceputul anului viitor.
"Cererea provine din partea companiilor britanice, nemtesti si austriece, din logistica si productie, in acest ultim caz fiind vorba de o companie italiana. Este cea mai mare dezvoltare logistica care se desfasoara pe piata locala in prezent. Are avantajul de a avea titlul de parc industrial, ceea ce inseamna scutirea de taxe municipale pentru cinci ani si o taxa de servicii de doar 0,7 euro/mp/an. Si chiria este sub media pietei, adica sub 3,8 euro/mp/luna", spune Gabriel Sfetcu, seful departamentului de industrial al Cushman & W