Erwin Josef Țigla este primul cărășean care a fost premiat cu însemnul de aur a landului Stiria. Acesta este un adevărat promotor al culturii germane în România şi Banatul Montan, editor, bibliotecar, dar și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat pentru prima dată în 22 iunie 1980 în cotidianul Neuer Weg din Bucureşti.
De atunci, a lucrat periodic cu mai multe ziare din țară și străinătate și a publicat zeci de cărți scrise atât în limba română, cât și în germană. “Cele mai multe dintre cărțile scrise de mine se referă la cultura și tradiția comunității germane din Banatul Montan, dar nu numai”, a declarat pentru “Adevărul”, Erwin Josef Țigla. Scriitorul a început să promoveze cultura încă de pe vremea comunismului, atunci când restricțiile erau cuvântul cheie al supraviețuirii.
“Cu efort, am înfiinţat pe 19 noiembrie 1987, cu sprijinul lui Werner Kremm şi Johann Bettisch, secţia germană a Universităţii Popular-Ştiinţifice Reşiţa, punctul de plecare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa”, își amintește reșițeanul, care este și membru fondator al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, în ianuarie 1990. Eforturile pe care omul de cultură le-a depus de-a lungul timpului i-a impresionat pe oficialii Landului Stiria, din Austria, care au luat decizia să îl răsplătească cu o distincție deosebită. În Aula Universității din Graz, oficialii austrieci i-au înmânat însemnul de Aur al Landului.
Distincția oferită reșițeanului ajunge în premieră în Caraș-Severin, la Reșița. Gestul austriecilor dovedește faptul că zecile de cărți editate și scrise, dar și inițierea unor manifestări cu tradiție au făcut orașul de pe Bârzava cunoscut peste granițele țării. Distincția i-a fost oferită recent chiar de premierul landului Stiria, Franz Voves. Astfel că, însemnul de Aur al landului austriac este a