Consilierul guvernatorului Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a explicat ca deprecierea leului din ultimele zile nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, mai ales ca in alte state din regiune, precum Polonia sau Ungaria, situatia este mai grava.
"Nici vorba de o depreciere a leului de 6% in cateva zile, aceasta a fost, de fapt, de 1%, s-au depreciat mai mult monedele din regiune. Astazi (joi - n.r.), moneda noastra s-a apreciat, la fel si coroana ceha, insa forintul ramane cea mai slaba moneda din regiune, cu o scadere de 5%", a declarat Vasilescu, potrivit TVR Info.
Curs euro - leu Zi de respiro: Leul se apreciaza usor
El a mai spus ca deprecierile sunt mici si ca nu ar trebui sa sperie pe nimeni.
"In continuare, socurile sunt numai de provenienta externa, nu e niciun soc de prevenienta interna pe piata valutara. Cred ca, cel putin pentru Romania, un singur eveniment a contat si anume declaratia de dimineata a lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, care a spus limpede ca zvonurile din Grecia nu afecteaza Romania in niciun fel", a continuat acesta.
El considera ca investitorii nu pot sta la nesfarsit cu banii in buzunar si "sa se uite la cer cum se aduna norii si sa astepte sa treaca".
"Avand in vedere ca sunt numai cauze externe, le analizam cu atentie, vedem ce spun si ziarelele straine, televiziunile si posturile radio externe si tragem o concluzie", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.
El a subliniat ca cursul reflecta cererea si oferta de valuta.
Ce se intampla cu leul?
"Cursul pe cateva zile nu are legatura directa cu realitatea economica, are legatura cu oferta de valuta, investitorii straini s-au mai gandit putin, inainte de a scoate valuta pe piete", a aratat Vasilescu.
BNR a cotat, joi, un euro l